dijous, 23 de febrer del 2012

Els morts de tots

És lamentable veure com els partits polítics es disputen els assassinats pels feixistes. Alguns, els recorden una vegada a l'any, d'altres els havien tengut en l'oblit durant dècades.
Dic això com a crítica constructiva. Ho faig des de la meva posició de no pertànyer a cap, de partit ,i com a persona sensible amb les víctimes del feixisme i la reparació dels danys. La memòria històrica hauria d’estar per damunt de partidismes absurds.

Entenc els homenatges com a actes populars doncs molts de personatges de l’època avui en dia no militarien als mateixos partits. És legítim, evidentment, que els partits facin el que trobin oportú i que tot suma. Ara bé, apropiar-se’n i llençar merda ja és una altra cosa. Més quan aquesta dèria arriba a límits lamentables com els comentaris de menyspreu a l’acte d’homenatge a Aurora Picornell que organitzàrem amb l’Assemblea de Joves del Molinar. Comentaris fets per certs militants d’un partit polític que ara, després d’anys de tenir n’Aurora a l’oblit, s’han apuntat al carro dels homenatges. Benvinguts siguin! però que guardin respecte a la gent que ho feim des dels moviments populars no vinculats a cap partit.

Dic això també per la figura d’Emili Darder, que l’entenc com a patrimoni de tots els palmesans, doncs aquests dies el facebook treu fum de reclamacions de la pertinença del batlle a un o altre partit. Insistesc, em pareixen molt dignes tots els actes que recordin els assassinats pel feixisme però el patiment i els morts són de tots. I la lluita per recordar-los i per la victòria, com no, al carrer!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Personalment, des de fa estona penso que en això de la memòria històrica hi ha molt de revisionisme.

Un gran exemple és el fet que molts comunicats d'associacions per la memòria, o de mitjans afins com Público, en qualifiquen -interessadament- de republicans a tota classe de gent que va estar en contra del cop militar franquista i que posteriorment va patir la seva repressió. Això es fa per amagar que en aquella època havia una gran massa que igualment repudiava la república com a règim burgés que era.
També és lamentable fer memòria històrica parlant de víctimes i a la vegada despreciar la memòria d'aquestes des de pràctiques polítiques que farien vergonya als morts.

Iñaki

Marcel Pich ha dit...

Totalment d'acord, Iñaki. Gràcies per les aportacions!

Marcel Pich ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.